Echtscheiding

1. Ga na wat er is vastgelegd

Bij een huwelijk en een geregistreerd partnerschap zijn een heleboel (financiële) zaken wettelijk geregeld als je gaat scheiden. Op de site van de Rijksoverheid kan je hier veel informatie over teruglezen.

2. Partneralimentatie

Bij scheiding na een huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft de ene ex-partner soms recht op partneralimentatie. Dit is vaak zo als de een meer verdiende dan de ander. Samenwonenden betalen geen partneralimentatie als ze uit elkaar gaan.

3. Verdeel je pensioen

ls je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had, heeft de een in principe recht op de helft van het pensioen van de ander dat is opgebouwd in de tijd dat jullie samen waren. Geef de scheiding door aan je pensioenfonds. Dat zorgt dan dat het pensioen wordt verdeeld. Als jullie samenwoonden, dan hoef je je pensioen niet te verdelen. Geef wel aan je pensioenfonds door dat je geen partner meer hebt.

4. Gezamenlijke woning?

Neem contact op met de hypotheekverstrekker of de verhuurder. Woonden jullie in een huurwoning? Kijk dan in het huurcontract wat je moet doen bij een scheiding.

5. Check de gevolgen voor je belastingaangifte en - teruggave

Uit elkaar gaan, kan gevolgen hebben voor het fiscaal partnerschap. Het is dan verstandig om voorlopige teruggave aan te vragen of je voorlopige teruggave te wijzigen via de Belastingdienst. Betaal je partneralimentatie, dan kun je deze aftrekken van je aangifte.

6. Heb je recht op toeslagen?

Als je uit elkaar gaat, kan het zijn dat je recht krijgt op toeslagen. Ga naar berekenuwrecht.nl om te kijken of dit voor jou geldt. Als jij of je ex-partner al toeslagen ontving, dan moet je het feit dat je uit elkaar bent doorgeven aan de Belastingdienst (dit hoeft alleen bij samenwonen; bij huwelijk of geregistreerd partnerschap geeft de gemeente het door aan de Belastingdienst).

7. Maak een nieuwe begroting

Als gevolg van je scheiding verandert je financiële situatie waarschijnlijk drastisch. Maak een nieuw overzicht van je inkomsten en uitgaven.

8. Verdeel de gezamenlijke rekeningen

Maak een lijst van (gezamenlijke) rekeningen en noteer het saldo op deze rekeningen op de datum dat je gaat scheiden. Bepaal wie welke rekeningen houdt en welke rekeningen worden opgeheven. Vraag bij je bank na hoe je de rekeningen op één naam zet. Check ook welke automatische betalingen en incasso´s jullie hebben en zet ze stop of pas ze aan als dat kan.

9. Welke verzekeringen hebben jullie samen?

Maak een lijst van alle verzekeringen en bepaal per verzekering wat er moet gebeuren. Soms is het voldoende om de naam op de polis te veranderen. Maar in andere gevallen - vooral bij levensverzekeringen - is het ingewikkelder. Lees hier waar je aan moet denken en wie je moet informeren.

12. Kinderalimentatie

Totdat je kinderen 21 jaar zijn, heb je een onderhoudsplicht. Tot en met hun 18e heb je te maken met kinderalimentatie. Je kunt met je ex-partner de hoogte van de alimentatie bepalen. De rechter stelt het bedrag uiteindelijk vast.

13. Ouderschapsplan

Als je samen kinderen hebt, moet je verplicht een ouderschapsplan maken, waarin je afspraken opschrijft die je met je ex-partner maakt over de kinderen. Bijvoorbeeld over wie wat betaalt en over kinderalimentatie.

14. Inkomensregelingen

De tegemoetkomingen voor schoolkosten, heffingskortingen, kindgebonden budget en huurtoeslag gaan naar één ouder. Hetzelfde geldt voor de kinderbijslag. Neem afspraken die je hierover maakt op in het ouderschapsplan.

bron: Wijzer in geldzaken

Download checklist

Valente is de branchevereniging voor begeleiding, participatie en veilige opvang.

Gratis nieuwsbrief ontvangen van Valente?
Meld je hier aan
Contact

Piet Mondriaanplein 25
Postbus 830, 3800 AV Amersfoort.
033 461 50 29