Kind krijgen

1. Houd rekening met extra kosten  

Het krijgen en opvoeden van kinderen brengt kosten met zich. Denk bijvoorbeeld aan de eenmalige kosten voor het inrichten van de babykamer, maar ook aan doorlopende kosten. Van luiers, kinderopvang, meer boodschappen, hoger energie- en waterverbruik, vakanties, oppas, schoolkosten en een computer tot studiekosten. Mogelijk dalen je inkomsten doordat een van jullie minder gaat werken. Maak een overzicht van je inkomsten en (verwachte) uitgaven.

2. Vraag kinderbijslag aan  

Elke ouder heeft recht op kinderbijslag. Binnen enkele weken na aangifte van de geboorte van je kind krijg je een brief van de Sociale Verzekeringsbank. Hiermee vraag je kinderbijslag aan. Je ontvangt kinderbijslag elk kwartaal tot je kind 18 jaar wordt. Let op: als je kind ouder is dan 16 jaar en geld verdient, kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van de kinderbijslag.

3. Ga na of je kindgebonden budget krijgt  

Gezinnen tot een bepaald inkomen krijgen van de overheid een extra tegemoetkoming in de kosten: het kindgebonden budget. Dit is afhankelijk van het aantal kinderen, de leeftijd van de kinderen en het inkomen van de ouders. Lees meer over toeslagen op de website van de Belastingdienst.

4. Kinderopvang en kinderopvangtoeslag  

Als je kind naar een geregistreerde kinderopvang gaat, kom je misschien in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Dit is een tegemoetkoming in de kosten van de kinderopvang. Hoeveel toeslag je krijgt hangt af van je inkomen (na aftrekposten) en het aantal kinderen dat naar de opvang gaat.

5. Check je andere toeslagen

Houd er rekening mee dat als je nog geen toeslagpartner hebt en samen een kind krijgt je automatisch toeslagpartners wordt. Dit kan gevolgen hebben voor de hoogte van je toeslagen zoals de zorgtoeslag en de huurtoeslag.

6. Check je verzekeringen  

Geef de komst van je kind zo snel mogelijk door aan je verzekeraars. Kijk naar de volgende verzekeringen:

  • Zorgverzekering
  • Aansprakelijkheidsverzekering
  • Reisverzekering
  • Levensverzekering
  • Uitvaartverzekering
  • Ongevallenverzekering

7. Extra kosten

In sommige gevallen kan er een gift aangevraagd worden voor bijvoorbeeld de sportclub nam het kind. Kijk hiervoor op de site van kansen voor alle kinderen.

(bron: oa wijzer in geldzaken)

Download checklist

Valente is de branchevereniging voor begeleiding, participatie en veilige opvang.

Gratis nieuwsbrief ontvangen van Valente?
Meld je hier aan
Contact

Piet Mondriaanplein 25
Postbus 830, 3800 AV Amersfoort.
033 461 50 29