Ontslag of niet verlengen tijdelijk contract

1. Heb je recht op een ontslagvergoeding?

Als je wordt ontslagen buiten jouw schuld, dan heb je mogelijk recht op een ontslagvergoeding. Hou er rekening mee dat je belasting moet betalen over je ontslagvergoeding.

2. Check je recht op een uitkering

Je hebt mogelijk recht op een werkloosheidsuitkering (WW). Je moet dan wel een aan aantal eisen voldoen. Een WW-uitkering duurt een beperkt aantal maanden en is (veel) minder dan je laatstverdiende loon. Let op: als je je ontslag niet aanvecht, bestaat de kans dat je geen (WW-)uitkering krijgt. Vraag daarom altijd juridisch advies. Heb je zelf ontslag genomen, ben je op staande voet ontslagen, dan heb je in principe geen recht op een werkloosheidsuitkering (WW). Je komt dan mogelijk wel in aanmerking voor een bijstandsuitkering.

3. Bereid je voor op een lager inkomen  

Waarschijnlijk krijg je na je ontslag te maken met een lager inkomen, zeker als je alleen een werkloosheidsuitkering krijgt. Maak daarom zo snel mogelijk een overzicht van je inkomsten en uitgaven en je buffer. Dit doe je met een (digitaal) huishoudboekje. Geef niet meer uit dan er binnenkomt. Bekijk waar je kunt besparen op je uitgaven. Gebruik je buffer eventueel om een korte periode van te leven.

4. Check je recht op toeslagen

Mogelijk heb je recht op (hogere) toeslagen van de overheid omdat je inkomen lager is als je werkloos bent. Controleer dit binnen zes weken na het verlies van je baan. Let op: je recht op kinderopvangtoeslag vervalt na 6 maanden vanaf de eerste dag dat je niet meer werkt. Je moet de toeslag zelf stopzetten.

5. Gevolgen voor je pensioen  

Als je wordt ontslagen stopt je pensioenopbouw bij je oude werkgever. Je krijgt van je pensioenuitvoerder een overzicht van je opgebouwde ouderdomspensioen. Hier blijf je recht op houden, ook al ga je ergens anders werken.

In sommige gevallen kan je je pensioenopbouw na je ontslag laten doorlopen door rechtstreeks te betalen aan je pensioenuitvoerder.

Je recht op nabestaandenpensioen (uitkering voor je partner en kinderen als jij overlijdt) kan komen te vervallen. Vraag bij je pensioenuitvoerder na hoe dit in jouw geval zit.

6. Zoek een nieuwe baan

Als je werkloos wordt, wil je natuurlijk ook weer snel aan de slag. De eerste stap op weg naar een baan is uitzoeken welk werk bij je past. Doe een (online) test en ontdek jouw interesses, kwaliteiten en motivatie. Meer kans maken op het vinden van een baan? Werk aan jezelf. Word bijvoorbeeld vrijwilliger, zoek een stageplek of volg een (extra opleiding).

bron: Wijzer in geldzaken

Download checklist

Valente is de branchevereniging voor begeleiding, participatie en veilige opvang.

Gratis nieuwsbrief ontvangen van Valente?
Meld je hier aan
Contact

Piet Mondriaanplein 25
Postbus 830, 3800 AV Amersfoort.
033 461 50 29