Samenwonen

3. Uitkering

Hebben jullie beide een Participatiewet-uitkering? Jullie gaan na samenwonen dan een gezamenlijke uitkering ontvangen. Deze is lager dan twee keer een alleenstaande uitkering.

Heeft één van jullie een participatiewet-uitkering? Deze zal dan ook lager worden.

4. Toeslagen

Één van jullie twee (de hoofdhuurder) vraagt de huurtoeslag aan. Let op dat jullie wel beide doorgeven dat jullie zijn gaan samenwonen.

6. Samenwonen, geregistreerd partnerschap of trouwen?

Bedenk voordat jullie onder één dak gaan wonen onder welke voorwaarden jullie dit willen doen. Gaan jullie trouwen, sluit je een geregistreerd partnerschap of sluiten jullie een samenlevingscontract? Lees hier meer over gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden. Denk ook na over de gevolgen van deze keuze voor de verre toekomst. Denk aan de situatie dat een van beiden overlijdt, of als jullie uit elkaar gaan.

7. Let op dubbele verzekeringen en abonnementen

Controleer welke verzekeringen en abonnementen jullie apart van elkaar hebben. De meeste verzekeringen kun je samen afsluiten. Wijzig één van de verzekeringen door op te zeggen (check de opzegtermijn) en zet de andere op twee namen. Hiermee kun je kosten besparen.

8. Fiscaal partnerschap 

Als je gaat samenwonen dan heeft dat meestal fiscale gevolgen. Bijvoorbeeld voor het verdelen van aftrekposten en het krijgen van heffingskortingen. Zorg dat je hier rekening mee houdt.

9. Meld elkaar aan bij de pensioenuitvoerder 

Via je pensioenuitvoerder ben je vaak verzekerd voor nabestaandenpensioen. Je moet je partner daarvoor wel aanmelden. Nabestaandenpensioen is een uitkering voor je nabestaanden als jij zou overlijden. Bedenk of de partner die achterblijft genoeg inkomen heeft als een van jullie overlijdt. Vaak is het inkomen lager terwijl de vaste lasten door blijven lopen.

(bron: oa wijzer in geldzaken)

Download checklist

Valente is de branchevereniging voor begeleiding, participatie en veilige opvang.

Gratis nieuwsbrief ontvangen van Valente?
Meld je hier aan
Contact

Piet Mondriaanplein 25
Postbus 830, 3800 AV Amersfoort.
033 461 50 29