Preventie en vroegsignalering

Vroegsignalering schulden Nijmegen

Nijmegen heeft met woningcorporaties, zorgverzekeraars, energiebedrijven en het waterbedrijf vroegsignalering opgezet: mensen met betalingsachterstanden worden snel financieel ‘op de rit’ gezet. Men stopt alle incasso als er in een maand betalingsachterstand bij twee partijen is. Kunnen er binnen twee maanden geen afspraken met de klant gemaakt worden, dan hervat de incasso. Mensen die op de rit zijn geholpen worden nog langere tijd gevolgd om terugval te voorkomen.

Meer lezen

De wijze lessen van Eropaf!

Vroegsignalering: wees er op tijd bij, bied de helpende hand. Werk niet met moeilijke brieven, maar bel aan en leg werkelijk contact. De reguliere schuldhulp is te ingewikkeld voor kwetsbare mensen. Het moet eenvoudiger: minder regels, procedures en criteria. Zorg dat schuldenstress minder wordt, zodat mensen weer goed na kunnen denken. Dan kun je werken aan zelfredzaamheid.

Meer lezen

Tilburg zet in op preventie schulden

Tilburg zet de komende drie jaar extra middelen in om de schuldenproblematiek aan te pakken. Een kernthema is preventie: “We willen meer gebruik gaan maken van “vindplaatsen”: waar kom je mensen tegen die schulden aan het opbouwen zijn? We willen deze groep beter bereiken en eerder kunnen oppakken. Dat scheelt een hoop leed en ook extra repareerwerk.”

Meer lezen

Kansenkaart Wijkteams

80% Van de mensen die aankloppen bij de wijkteams met een hulpvraag hebben (ook) financiële problematiek. Deze financiële problematiek werkt door op alle leefgebieden, van participatie tot gezondheid en opvoeding. Omdat de wijkteams nog meer kunnen investeren op preventie en vroegsignalering heeft Federatie Opvang daarom een kansenkaart financiën ontworpen, waarbij per leefgebied kansen worden gegeven die relevant zijn voor de financiën.

Meer lezen

Valente is de branchevereniging voor begeleiding, participatie en veilige opvang.

Gratis nieuwsbrief ontvangen van Valente?
Meld je hier aan
Contact

Piet Mondriaanplein 25
Postbus 830, 3800 AV Amersfoort.
033 461 50 29