SMART MET GELD

Print Friendly and PDF

De training Smart met Geld leert kwetsbare jongeren (leerlingen van 15 – 18 jaar op Praktijk- en VSOscholen) verstandige financiële keuzes te maken. Ook wordt er geleerd om zelfstandig om te gaan met geld, zodat hopelijk schulden worden voorkomen. Deze praktijkgerichte training wordt gegeven door een cursusleider van MEE samen met een leerkracht van de praktijkschool.

Instrumenten/tools voor mensen met een LVB en schulden
Hieronder beschrijven we een aantal instrumenten/tools die professionals of vrijwilligers in kunnen zetten in de begeleiding van mensen met een LVB en schulden. Er komen vaardigheden aan de orde zoals rekenen, bewustwording van inkomsten en uitgaven en het organiseren van de administratie. Het programma bestaat uit trainingen voor leerlingen, train-de-trainermodule, de opzet van een lokaal platform met betrokken organisaties en themabijeenkomsten voor ouders. De leerlingen krijgen één keer per week een les van 50 minuten. In totaal zijn er acht bijeenkomsten.

Tips en uitwisseling
Tijdens de lessen krijgen de leerlingen tips, spreken met elkaar over geld en krijgen ze veel opdrachten. Ook zijn er opdrachten waarbij de leerlingen oefenen in de praktijk door naar winkels te gaan en te kijken hoe ze slim kunnen winkelen. Aan het einde van de laatste les krijgen de leerlingen een certificaat. De volgende punten komen aan bod in de training:

  • Inkomsten en uitgaven
  • Het maken van een spaarplan
  • Verstandig om leren gaan met geld (niet te veel geld uitgeven)
  • Weten wanneer je de neiging hebt om te veel geld uit te geven
  • Verschil kennen tussen wat je graag wil hebben en wat je echt nodig hebt (MEE NL, n.d.).

Meer informatie

Meer informatie over deze training vind je hier  

Valente is de branchevereniging voor begeleiding, participatie en veilige opvang.

Gratis nieuwsbrief ontvangen van Valente?
Meld je hier aan
Contact

Piet Mondriaanplein 25
Postbus 830, 3800 AV Amersfoort.
033 461 50 29